... ... ...
... ...
... ... ...

標題: eeepc901 4GB SSD 改裝為 16GB SSD
winhk222
新手上路

UID 20521
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
註冊 2010-8-13
狀態 離線
eeepc901 4GB SSD 改裝為 16GB SSD

我想問問各位師兄師姐

eeepc901 將 C 盤 4GB SLC  SSD 改裝為 16GB  SLC SSD

現在邊道有得改裝呢..?   4GB 轉 16GB SLC SSD

如果有就唔該各位師兄師姐指點一下.         

在什麼地方可以做到...4GB 轉 16GB SLC SSD .

仲有要幾多錢先可以做到.                              唔該晒......謝謝你

頂部
makkui
新手上路

UID 20534
精華 0
積分 1
帖子 1
閱讀權限 10
狀態 離線

早前收了部二手的901,其winXP是安裝在16G SSD上,但方法就不知道!

但如果是想已原有的4G SSD更換為16G是不能的,因是燒死在底板上

頂部
winhk222
新手上路

UID 20521
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #2 makkui 的帖子

我睇過其他網,睇圖就話沒有燒死在底板喇.
http://news.mydrivers.com/1/108/108897_1.htm
不過我而家都係 c 盤唔夠空間我先諗4g 轉 16g
而家好鬼煩, 成日都話我 c 盤空間唔夠.

其實 c 盤有 8g 我都已經夠用喇 , 可惜佢得 4g

之前華碩有得轉我又唔知. 而家要用起上黎 , 又唔夠用 . 買佐佢咁耐而家先叫用下佢,一用就得個煩字 激死人呀真係

頂部
vw1968
版主

UID 39
精華 3
積分 1194
帖子 925
閱讀權限 100
註冊 2007-9-29
狀態 離線
發表於 2010-8-20 11:21  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 vw1968 為MSN好友 通過MSN和 vw1968 交談
回復 #3 winhk222 的帖子

I have replaced my 16gb to a 64gb ssd, still plenty of spaces and I have installed WIindows 7 on it.

頂部
vw1968
版主

UID 39
精華 3
積分 1194
帖子 925
閱讀權限 100
註冊 2007-9-29
狀態 離線
發表於 2010-8-20 11:24  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 vw1968 為MSN好友 通過MSN和 vw1968 交談
回復 #2 makkui 的帖子

When you install xp, you can choose the installation drive on the 16gb ssd driver, also, need to change theboot sequence in the bios......

頂部