... ... ...
... ...
... ... ...

標題: 我的 U2010 (浪費金錢和失敗既傑作)
datamate
高級會員

UID 230
精華 3
積分 779
帖子 545
閱讀權限 50
註冊 2007-12-31
狀態 離線
發表於 2008-9-2 22:26  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 datamate 為MSN好友 通過MSN和 datamate 交談

QUOTE:
原帖由 terewong 於 2008-9-2 06:59 發表
你的分享幾好靚喎 ,真係好心機,我都好想知點樣用盡埋 u2010 的 slot去改善部機。

一路以來,為左隨時上網,我都諗緊有乜野上網 plan 俾 UMPC 好用哩 ?

3.HK 有支 3reedom比起 Smartone Huawei  ...

想快,用 Smartone-Vodafone HSPA + USB Modem

想方便,用 Smartone-Vodafone $188 + $12 = $200 (Unlimited 3.6Mbps) + 任何 3.5G 電話用 BT Pan 去比 U2010 上網

Smartone-Vodafone 有 $188 + $12 = $200 (Unlimited 3.6Mbps),$348 + $12 = $360 (Unlimited 7.2Mbps),但係無得玩 VOIP / BT / Foxy 等 P2P 程式,但勝在最快,最 Stable,唯獨係個 Modem 要 Sim Lock 同埋要簽長約

3HK 得個平 (因為有 EasyPlus $98/50MB or 無 EsayPlus $88/500MB),但係速度就好少機會有 1.8Mbps 以上速度

PCCW,主打 WiFi 上網,好多地方未有 3G / 3.5G,只有 2G,但勝在有 Now 搭夠

Peoples 平,2.75G 速度穩定,原本係最抵玩無限上網組合 ($128 + $12 = $140 Unlimited Data + 100分鐘通話),但 Smartone-Vodafone 出左 $188 Plan 就唔係咁講喇

1010 / 123 速度平均,拍得住 Smartone-Vodafone,但 CSL Network 仲未有 7.2Mbps 速度,只有 3.6Mbps,但最貴 $538 / Unlimited Data + Y5Zone WiFi,乜 Program Port 都無 Block

頂部
datamate
高級會員

UID 230
精華 3
積分 779
帖子 545
閱讀權限 50
狀態 離線
發表於 2008-9-2 22:31  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 datamate 為MSN好友 通過MSN和 datamate 交談

QUOTE:
原帖由 fixup 於 2008-9-2 09:50 發表
Datamate:

你可以找一個Novatel USB 3G MODEM,把里面的miniPCI卡取出來,然后插到那個多余的miniPCI槽里。我的OQO就是這么做的。不知道U2010里是否有天線和兩條連接線?

那么厚皮套包住,不會熱死啊!?

謝謝你的資料提供

不過我不會採用內置 Mini PCIe 3.5G Modem,因為我有時會插個 Modem 響其他電腦上用,內置對我來講會比較麻煩

U2010 內裡無多一條天線預留比 3.5G 卡用,所以如果改內置 3.5G,我諗會無咁好接收

皮套底部有黑色部份其實是散熱孔

頂部
datamate
高級會員

UID 230
精華 3
積分 779
帖子 545
閱讀權限 50
狀態 離線
發表於 2008-9-2 22:35  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 datamate 為MSN好友 通過MSN和 datamate 交談

QUOTE:
原帖由 chc51 於 2008-9-2 10:22 發表
感謝 datamate

我最近也是在想 Turbo Memory  的問題

另外有沒有人知道可不可以用 Mini-PCIe 的 SSD 嗎?

Buffalo 將會推出 Mini PCIe 32GB / 64GB SSD For eeePC
但不知能否兼容 U2010 個 Mini PCIe 個 Slot
其實我好想搵個有 eeePC 901 既 User 借/賣個 Mini PCIe 16GB SSD 出來比我試
因為一插就知結果

頂部
datamate
高級會員

UID 230
精華 3
積分 779
帖子 545
閱讀權限 50
狀態 離線
發表於 2008-9-2 22:41  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 datamate 為MSN好友 通過MSN和 datamate 交談

QUOTE:
原帖由 adktk 於 2008-9-2 13:11 發表
可唔可以用 SDHC 作為 Turbo Memory 呢?

SDHC 可作 Vista ReadyBoost 來加速 (記住買 Class 6 唔好買 Class 4 SDHC 卡)

Turbo Memory 係 Intel 旗下的一種產品,目的係可以令 Vista 加速,作用同 Vista ReadyBoost 相同,但 Intel Turbo 係用 SLC Flash 作暫存,所以會比用 USB Flash / SDHC 快,但 Turbo Memory 只針對 1GB 至 1.5GB Ram 之系統,如果系統上有 2GB 以上 Ram 就作用不大

頂部
tkpst2000222
新手上路

UID 1616
精華 0
積分 46
帖子 45
閱讀權限 10
註冊 2008-3-29
狀態 離線
PEOPLE真係好抵播...
$140...仲有100分鐘通話
競爭越多消費者越著數

頂部
datamate
高級會員

UID 230
精華 3
積分 779
帖子 545
閱讀權限 50
狀態 離線
發表於 2008-9-3 00:45  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 datamate 為MSN好友 通過MSN和 datamate 交談

QUOTE:
原帖由 tkpst2000222 於 2008-9-3 00:40 發表
PEOPLE真係好抵播...
$140...仲有100分鐘通話
競爭越多消費者越著數

Peoples                  : 2.75G EDGE Network Max. 280Kbs,$140 / 月
Smartone-Vodafone : 3.5G HSPD Network Max. 7.2Mbps,$200 / 月

差 $60 有 3.5G o窩,Smartone-Vodafone 簽 24 個月約仲有 Modem 送o窩

頂部
terewong
普通會員

UID 4354
精華 0
積分 103
帖子 83
閱讀權限 20
註冊 2008-8-10
狀態 離線
乜無人提 3reedom,唔好用咩 ? 心大心細想買番支 hsdpa modem 來玩下

頂部
datamate
高級會員

UID 230
精華 3
積分 779
帖子 545
閱讀權限 50
狀態 離線
發表於 2008-9-3 11:16  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 datamate 為MSN好友 通過MSN和 datamate 交談

QUOTE:
原帖由 terewong 於 2008-9-3 09:24 發表
乜無人提 3reedom,唔好用咩 ? 心大心細想買番支 hsdpa modem 來玩下

3 Reedom 其實計落唔係好抵
個 Modem 雖然係買斷
但係個 Plan (用2年計) 計落會貴過 Smartone-Vodafone 個 $188 + $12 個 Plan

頂部
chc51
新手上路

UID 4808
精華 0
積分 18
帖子 18
閱讀權限 10
註冊 2008-8-30
狀態 離線
回復 #18 datamate 的帖子

我有用 3 Reedom  but 無用plan
1M $2
1日最多 $48
對唔係日日用既人幾好用  (重點係佢 180 日先入一次錢都ok  Smartone 要30日...我成日唔記得比smartone食錢...)
我第一日坐巴士玩 skype 開 video 全程 45 分鐘無斷線都 ok ar

個 USB Modem Vista / Linux 都可以用而且無 sim lock ok ga ... 好過 Smartone 好多....
問題係 U2010 個 usb 位唔就手....

頂部
datamate
高級會員

UID 230
精華 3
積分 779
帖子 545
閱讀權限 50
狀態 離線
發表於 2008-9-3 12:13  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 datamate 為MSN好友 通過MSN和 datamate 交談

QUOTE:
原帖由 chc51 於 2008-9-3 11:59 發表
我有用 3 Reedom  but 無用plan
1M $2
1日最多 $48
對唔係日日用既人幾好用  (重點係佢 180 日先入一次錢都ok  Smartone 要30日...我成日唔記得比smartone食錢...)
我第一日坐巴士玩 skype 開 video 全程 ...

$48 ...
用 10 日 = $480

如果用用下個陣突然
1.) 防毒軟件 Update
2.) Vista 個 Windows Update
3.) 其他軟件之 Auto Update ( e.g: Adobe / Apple  等等)

1MB 好快過架 ja

頂部