... ... ...
... ...
... ... ...

標題: 我的 U2010 (浪費金錢和失敗既傑作)
datamate
高級會員

UID 230
精華 3
積分 779
帖子 545
閱讀權限 50
註冊 2007-12-31
狀態 離線
發表於 2008-9-2 04:12  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 datamate 為MSN好友 通過MSN和 datamate 交談
我的 U2010 (浪費金錢和失敗既傑作)

為左想加速我的 U2010 (雖然優化和轉用 CF to SSD 後不覺得慢)
但係眼見有多出來的 Mini PCIe 插槽
於是小弟去 eBay 買左張 Intel Mini PCIe 1GB Turbo Memory 回來
諗住行 Ready Boost + Ready Drive
用左 HK$504 連運費

當日收到從美國用 Fedex 寄來既 Turbo Memory,真係好開心
但係玩左成日到未能成功被 U2010 Detect 到,經過兩天不停研究
原來 Intel Turbo Memory 要有呢兩個先決條件先可以安裝既
1.) Intel 965 系晶片組
2.) Hard Disk 要行 AHCI Mode
唉...唯有放埋一邊等待有機會才用都喇

本帖最近評分記錄
webmaster   2008-9-2 09:59  基本分數  +10   用心分享
頂部
datamate
高級會員

UID 230
精華 3
積分 779
帖子 545
閱讀權限 50
狀態 離線
發表於 2008-9-2 04:41  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 datamate 為MSN好友 通過MSN和 datamate 交談

為左我經常外出工作,出街時能夠用上 Internet
我早前買左 Smartone-Vodafone E220 連 $100x5 增值券
後來用完覺得貴,所以無用到
上年見 Smartone-Vodefone 有 E272 Modem Offer
$348 + $12 (隧道費) = $360 簽 30 個月合約
所以就申請左,沿用到現在,好滿意
但係用響 UMPC 邊行邊用真係唔係好方便,因為個 USB 頭只有一個
而且響街上用得唔係咁方便,所以響 Yahoo Japan Bid 左個
Vodafone VC701si WCDMA (3G) Compact Flash (Type II) Modem
連運費只需 HK$220,又無 SimLock 真係超值

卡之正身

卡之背面

插上 U2010 之樣子

背面

但係好不幸地,張 Modem 成功裝上 Vista (原本不支援 Vista 系統的)
但係該死的 Vista 系統竟然說沒有足夠 I/O Address 給它

所以最後也用不到
玩了足足 3 日,最後也放棄左
結果響 3HK 申請左 3 HomePC $88 / 500MB Plan
用我的 3 SkypePhone 以 BT 作 Modem
作用係平時如果邊行邊走的話就用 3HK
如果響餐廳或不是邊行邊用的話就用 Smartone-Vodafone

本帖最近評分記錄
webmaster   2008-9-2 09:59  基本分數  +10   用心分享
頂部
datamate
高級會員

UID 230
精華 3
積分 779
帖子 545
閱讀權限 50
狀態 離線
發表於 2008-9-2 04:56  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 datamate 為MSN好友 通過MSN和 datamate 交談
由於 U2010 個 LCD 係可以轉動及反轉當 Tablet 用
為面整花個殼,我去左先達把面殼包膠 (磨沙面)
費用 $250,半小時完成

由於 U2010 個底殼部份貼上 Serial No 及 Windows COA Label
為面整爛,所以買左個原裝皮套
原價 $480,我識人只需 $450 就買到

正面

背面 (黑色部份係散熱氣孔)

其實個套造工真係不錯,好貼身保護
但係唯獨係個 Compact Flash 個位為何唔整返個窿出來

如果要好似我咁插 CF Modem ,咁就要唔用得個套喇 (一係要做手術剪左個位出來)

本帖最近評分記錄
頂部
terewong
普通會員

UID 4354
精華 0
積分 103
帖子 83
閱讀權限 20
註冊 2008-8-10
狀態 離線
你的分享幾好靚喎 ,真係好心機,我都好想知點樣用盡埋 u2010 的 slot去改善部機。

一路以來,為左隨時上網,我都諗緊有乜野上網 plan 俾 UMPC 好用哩 ?

3.HK 有支 3reedom比起 Smartone Huawei 的 E220 細支 d,可能插響 u2010 就手好多。

但係我部手機己經有 3g plan,響大陸就用緊神州行的 data plan,響香港另外申請多個 data plan 似好浪費咁,依家都唔知點好,唯有用著 Bluetooth 連接手機行 GPRS 上網 ( 中/港 ) 。

3reedom http://www.three.com.hk/website/ ... =99992&lang=chi

Smartone http://www.smartone-vodafone.com ... hinese/contract.jsp

PCCW 的 Web & Talk 計劃 http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=2358&b=1

同樣地,由於 U2010 個底殼部份貼上 Serial No 及 Windows COA Label 為免整爛,我只有在貼紙上面再加上一張透貼紙保護著,應該好夠用著

頂部
ThinkPad
新手上路

UID 4728
精華 0
積分 37
帖子 37
閱讀權限 10
註冊 2008-8-27
狀態 離線
好马配好鞍。

頂部
gogoduck
中級會員

UID 3377
精華 0
積分 203
帖子 192
閱讀權限 30
註冊 2008-6-7
狀態 離線
多謝分享做白老鼠經驗  

頂部
ricky1688
普通會員

UID 2918
精華 0
積分 135
帖子 100
閱讀權限 20
註冊 2008-5-18
狀態 離線
好多謝 "datamate (先軀 )" 分享!!...我地又了解多d喇.

頂部
fixup
高級會員

UID 4864
精華 2
積分 746
帖子 556
閱讀權限 50
註冊 2008-9-2
狀態 離線
Datamate:

你可以找一個Novatel USB 3G MODEM,把里面的miniPCI卡取出來,然后插到那個多余的miniPCI槽里。我的OQO就是這么做的。不知道U2010里是否有天線和兩條連接線?

那么厚皮套包住,不會熱死啊!?

頂部
chc51
新手上路

UID 4808
精華 0
積分 18
帖子 18
閱讀權限 10
註冊 2008-8-30
狀態 離線
感謝 datamate

我最近也是在想 Turbo Memory  的問題

另外有沒有人知道可不可以用 Mini-PCIe 的 SSD 嗎?

頂部
adktk
中級會員

UID 516
精華 1
積分 431
帖子 345
閱讀權限 30
註冊 2008-2-12
狀態 離線
可唔可以用 SDHC 作為 Turbo Memory 呢?

頂部