... ... ...
... ...
... ... ...

標題: 遲來的HP2133無機開箱+第十天的用戶心得
wayne (手機狂人)
版主

UID 3332
精華 2
積分 1397
帖子 1129
閱讀權限 100
註冊 2008-6-5
來自 Cellular Phone
狀態 離線
遲來的HP2133無機開箱+第十天的用戶心得

六月二日
返到公司既時候阿姐同我講,喂,睇下,你有新玩具wo。一手拎起就係部HP2133。哈哈哈,真係驚喜,無端端話俾部機我出差用。

下午,經過我個IT一輪program既installation,終於到手啦。感覺真係,一個字 - 爽。金屬既外殼,重量方面其實唔係太重,不過女仔用既話就應該會覺得比起e仔重。但係我個人偏好都係有d質感好d。

六月三日
IT叔叔話俾我知可以去換套原裝碟(vista + xp),我即係覺得呢個係一個喜訊。因為行vista實在係太慢啦。之後就cut左盒上面既barcode出黎(因為你去換野除左要單之外,要埋呢個做証明的。)咁放工就拿拿聲走左去灣仔換野啦。到左灣仔之後,上到去交單就立即可以換到,原來除左碟之外(原來拎到既碟係vista既backup同埋xp 既driver,即刻呆左,心諗,乜唔係有隻xp碟咩,個IT呃我tim...之後立即打俾IT叔叔,佢話公司有xp sp2既license碟,無問題啦...hahaha),仲有一個HP既原裝套,軟林林咁,不過,叫做好過無啦。

六月四日
返到公司緊係捉住IT叔叔幫我"升級"xp啦。點知,攪左成日,部機都係install唔到個xp,一直都hang左係個藍色畫面到。經過一翻討論同埋打去HP既CS都問過之後,好大機會係個USB CD-ROM有問題。結果係咩到攪唔到既...
放工返到屋企之後,用私伙既LITEON DVD-RW USB CD-ROM試INSTALL,點知,哈哈,得左。唔洗1個鐘就成個XP係我面前出現左啦。跟手上埋DRIVER,嘩,掂晒。即刻CONNECT去屋企既WIFI試上網,掂! (詳見: HP2133 (VISTA HOME版)- Install WINXP 問題

六月十二日
一直到今日,唔覺唔覺都十日啦,部機"升級"左去XP之後真係同VISTA無得比。一次過開EXCEL,IE,MSN,SKYPE,開埋QQ 遊戲都無問題。早幾日拎左個RMVB - RAMBO 1 黎試播順便TEST埋舊電,哈,播完剛剛好分"靚"鐘後就話肚餓(要差電)啦。算係咁啦,亦都係我到而家為止覺得呢部機不足既地方,就係電量。

今日等我又學下做返個無機既開箱報告先

睇返個盒

打開啦.............

盒中又有盒

盒中合其實係放火牛電源線同埋幾本manual

拎開個盒中盒,你會睇到...

無機既???哈哈,今日無帶部機出黎....(話明無機開箱嘛,哈哈哈哈)

補返張早幾日影既艷照先:

哎呀,我左右被插住tim.....HEHEHEE, 右邊係電源線,左邊係插左隻無線mouse (過幾日換隻dell bluetooth鼠先,係大陸網頂左,rmb185+rmb15運費,絕對平過香港買)

仲有張下載緊.....放心,支持正版,緊係下載緊正版野啦。download緊個sp3:

安裝sp3成功:

分享:我的HP2133成功更新XP SP3

本帖最近評分記錄
UMPC   2008-6-12 18:10  基本分數  +15   精品文章
webmaster   2008-6-12 14:18  基本分數  +20   用心分享

頂部
punkysuen
新手上路

UID 3269
精華 0
積分 13
帖子 13
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線

請問係2GB ram定512MB?

頂部
版主

UID 3332
精華 2
積分 1397
帖子 1129
閱讀權限 100
註冊 2008-6-5
狀態 離線
處理器、作業系統及記憶體
處理器類型
KZ984PA: VIA C7®-M ULV 處理器
• 1.20 GHz, 128 KB L2 cache 快取記憶體, 800 MHz FSB

已安裝作業系統
正版 Windows XP SP3

晶片
VIA CN896 North Bridge 和 VT8237S South Bridge

標準記憶體
1 x 2048 MB DDR2

記憶體插槽
1 個 SODIMM 記憶體插槽

內置硬碟機
160 GB

硬碟機速度
5400 rpm

光碟機
無光碟機

這是我的HP2133

頂部
pish
新手上路

UID 2158
精華 0
積分 13
帖子 13
閱讀權限 10
註冊 2008-4-20
狀態 離線
多謝你咁詳細既分享~~
請問鏡面mon麻煩嗎? (在烈日下)
因為睇過d文章~~鏡面mon響烈日下都幾難睇下
thx~

頂部
版主

UID 3332
精華 2
積分 1397
帖子 1129
閱讀權限 100
註冊 2008-6-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pish 於 2008-6-12 17:00 發表
多謝你咁詳細既分享~~
請問鏡面mon麻煩嗎? (在烈日下)
因為睇過d文章~~鏡面mon響烈日下都幾難睇下
thx~

咁又未試過wo,下次試左再黎分享

頂部
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
註冊 2007-9-12
狀態 離線
  知道您有我就唔駛刮個盒返來補返開箱照

頂部
版主

UID 3332
精華 2
積分 1397
帖子 1129
閱讀權限 100
註冊 2008-6-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pauliu 於 2008-6-12 20:24 發表
  知道您有我就唔駛刮個盒返來補返開箱照

我都係睇完你話無盒我先整個無機開盒咋....hehe

頂部
punkysuen
新手上路

UID 3269
精華 0
積分 13
帖子 13
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
嘩...原來2gb ram行vista都唔掂
大鍋...睇o黎一定要downgrade返去xp...

頂部
版主

UID 3332
精華 2
積分 1397
帖子 1129
閱讀權限 100
註冊 2008-6-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 punkysuen 於 2008-6-13 09:57 發表

真係好鬼慢,頭幾日用既時候真係有d想俾返公司算,因為真係頂唔住

頂部
rtpub
中級會員

UID 2225
精華 0
積分 490
帖子 476
閱讀權限 30
註冊 2008-4-24
來自 竹木日水廿金山
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 punkysuen 於 2008-6-13 09:57 發表

Vista 正一大食懶!大食兼做唔到o野!
同一config 下行XP 正好多好多...

頂部