... ... ...
... ...
... ... ...

標題: 我的平價平板小電腦開箱(不是仿ipad,本來就是部平板電腦)
skyfiction
高級會員

UID 3684
精華 1
積分 702
帖子 670
閱讀權限 50
註冊 2008-6-30
狀態 離線
發表於 2010-5-2 14:01  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 skyfiction 為MSN好友 通過MSN和 skyfiction 交談
我的平價平板小電腦開箱(不是仿ipad,本來就是部平板電腦)

首先講講佢原本既資料先,佢名字叫 Eros,
佢既出現本耒係為左一班攝影發燒友而研發出來的,
開發者自己本身都是個攝友,所以原本的標準配置裡是包含了CF card slot的,
後來接受網友的意見,讓不須要CF slot的,可以更換成另外兩個USB slot. (而我就是不須cf的人了)

基本配置:
同一般上網本沒什麼分別,都是Atom N270, 1G ram(max 2G), 160GB HDD(max 320GB), 10.2" (1024x576)[可選擇更換成高分屏1366x768], wifi(bluetooth & 3G optional),...

正面:

背面:

旁邊兩面:

貼心的分離式皮套:

依兩個USB位原本就係CF card slot位黎...

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs53

打直了的效果:

打直睇漫畫...正~

用左個software,可以調屏幕光亮度....好!!
100%亮...

0%亮度.

上網...

用soft keyboard打字都ok....雖然唔係multi touch但唔會話用唔到幾個制一齊按果d

唔同既resolution
800x600

1024x600

1280x768

1366x768

配上籃芽keyboard....

就最基本的配置總重量是850g,
更換高分屏的重量要多加35g.

我改裝後的只有785g

而我的是加了藍芽,換了高分屏,為什麼卻只有785克呢?答案是轉用了64GB SSD(連外盒也拆了..

兩個小配件...

MicroSD 讀卡器,插入後差不多一點也沒露出來.....

依個背殼係開發者應我要求,多給我的....因為我真係好鍾意面白,後黑....哈哈..

自己拆開更換了....賣家還是說,我的保修仍然有效...hohoho...

再來兩張同ipad的合照...

比起其他的山寨機, 我覺得呢部好有誠意.
使用時間仍然係個問題, 用win7只有兩個小時, 當然係開住wifi上網, download, MSN,QQ 等多工黎說啦...
其他好多山寨話幾多粒鐘都假...其實勉勉強強先得個半鐘,重要over 1kg....

聽開發者話,用win xp重可以多半粒鐘, 即係2.5小時添,...但我都係鍾意用win7....hehe...

頂部
will7245wong
中級會員

UID 17893
精華 0
積分 300
帖子 300
閱讀權限 30
註冊 2010-1-20
狀態 離線

真爽,可以見到ching的開箱文了.
這部機係吾錯喎,轉用了64GB SSD緊係正啦,
咁你有無加2GB Ram和3G模組及賣幾錢呢?
Thx for sharing!

頂部
skyfiction
高級會員

UID 3684
精華 1
積分 702
帖子 670
閱讀權限 50
狀態 離線
發表於 2010-5-2 22:38  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 skyfiction 為MSN好友 通過MSN和 skyfiction 交談
我就冇加3g module但緊係有加到2g ram啦...行win7再用ramdisk會爽好多...況且條2g ram唔玩呢部都可以囉返黎用...
部機既標配價錢係RMB3000,當然d附件加加減減就唔係呢個價啦...
但我寧願貴少少都唔買果d乜野Px8,乜乜特Q1果d機...重之1 over 1kg, no way!!...

頂部
will7245wong
中級會員

UID 17893
精華 0
積分 300
帖子 300
閱讀權限 30
註冊 2010-1-20
狀態 離線
部機stahdard賣RMB3000.都好合理,附件就睇個人需要囉,
2GB Ram真係正好多,
好同意便攜機最好850g以下,over 1kg好重啫.

頂部
hk801
新手上路

UID 19015
精華 0
積分 7
帖子 7
閱讀權限 10
註冊 2010-4-23
狀態 離線
請問版主,它的電池容量是多少?還有,電池是可拆式嗎?

頂部
UMPC
超級版主
微腦狂人

UID 5
精華 1
積分 4308
帖子 3917
閱讀權限 150
註冊 2007-8-14
狀態 離線
看圖看不清, 即是是否有 4 個 USB?

微腦狂熱份子

UMPCFever Twitter 啟動
頂部
skyfiction
高級會員

UID 3684
精華 1
積分 702
帖子 670
閱讀權限 50
狀態 離線
發表於 2010-5-3 23:11  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 skyfiction 為MSN好友 通過MSN和 skyfiction 交談
電池是內置的"18750x3"....即係三芯電
係可以選4usb+sd 或 2 usb + cf + sd....
左邊果兩個USB冇得改, 上面既就睇你想要CF slot定係要多兩個USB囉...

頂部
cavour
新手上路

UID 16962
精華 0
積分 11
帖子 11
閱讀權限 10
註冊 2009-11-8
狀態 離線
想知邊到有得買呢 :)

頂部
skyfiction
高級會員

UID 3684
精華 1
積分 702
帖子 670
閱讀權限 50
狀態 離線
發表於 2010-5-4 00:19  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 skyfiction 為MSN好友 通過MSN和 skyfiction 交談
有興趣可以PM我

頂部
鉛皮
新手上路

UID 19149
精華 0
積分 1
帖子 1
閱讀權限 10
註冊 2010-5-4
狀態 離線
想知邊到有得買呢