... ... ...
... ...
... ... ...

標題: Odin笑談Apple iPad(完整版)
goodhey
初級會員

UID 217
精華 0
積分 50
帖子 50
閱讀權限 10
註冊 2007-12-28
狀態 離線
微軟從來只會在後面追,幾時有創新過? 無Bill Gate的微軟對於市場反應越來越慢• 例如IE vs Firefox 或 IPHONE vs WM.

頂部
iwolfgeek
新手上路

UID 5197
精華 0
積分 21
帖子 21
閱讀權限 10
註冊 2008-9-16
狀態 離線

Bill Gates 也不過是一直在食 windows + office 老本
當年 netscape 大行其道, Gates 才如夢初醒,匆忙推出 IE

頂部
iwolfgeek
新手上路

UID 5197
精華 0
積分 21
帖子 21
閱讀權限 10
註冊 2008-9-16
狀態 離線
個人覺得 iPad 不會如 iPhone 般大賣
iPhone用家習慣單手操控 要雙手捧iPad 可能不習慣吧
已擁有iPhone的而多買部 iPad 的有幾多
兩部同時帶出去會很累贅
放在家裡 不如買部 mac

看看今年ces 實在太多tablet選擇

頂部
odinchong
版主

UID 4093
精華 7
積分 1985
帖子 1502
閱讀權限 100
註冊 2008-7-28
狀態 離線
近日,Odin見到有人轉引我的文章,其實我不太介意,但最少都轉引一下出處,多謝各位合作。

Odin是個BLOG傻瓜
http://i-odin.com/
頂部
odinchong
版主

UID 4093
精華 7
積分 1985
帖子 1502
閱讀權限 100
狀態 離線
今天寫得不太順利,明天繼續。

頂部
odinchong
版主

UID 4093
精華 7
積分 1985
帖子 1502
閱讀權限 100
狀態 離線
終於完成了,差不多七千字啊,大家請慢用(很累啊)。
如果見到有錯字或句子不通,請順手代為指出(字數多了,看不真啊),因為我明晚才校對。

遲兩天會補上一些Trivia,包括螢幕呎吋呀、電池呀、IPS、Flash支援之類的小話題

頂部
chen_junru
普通會員

UID 12752
精華 0
積分 121
帖子 93
閱讀權限 20
註冊 2009-5-21
狀態 離線
OpenCL构想登场了.呵呵.

頂部
cct
中級會員

UID 3724
精華 0
積分 281
帖子 270
閱讀權限 30
註冊 2008-7-4
狀態 離線
老番評論界唔識睇中文,係佢地嘅大損失

頂部
odinchong
版主

UID 4093
精華 7
積分 1985
帖子 1502
閱讀權限 100
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cct 於 2010-2-6 00:24 發表
老番評論界唔識睇中文,係佢地嘅大損失

謝謝你的支持。
說起來,會不會有好心人順道幫我翻譯一下?(七千字,不是說笑的,嘻嘻)

頂部
doublek66
新手上路

UID 2045
精華 0
積分 24
帖子 19
閱讀權限 10
註冊 2008-4-16
狀態 離線
發表於 2010-2-16 01:51  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 doublek66 為MSN好友 通過MSN和 doublek66 交談
多謝odin,令我對iPad的看法也有點改變:
我相信Apple是可做出一台行OSX的tablet,用OSX上fromt row的方法,按一個鍵便把介面改變應用在iPad上,按某一按鍵組合變成iPad介面,再按變回OSX介面便可同時兼顧一般application和觸控的application,但如真的出這樣一部tablet,除了死忠fans,所有被吸引的新客,買咗返去第一件事就係裝個Window落去,這樣反而變成Window多了一部很正的tablet,有助Win7銷路
證據就係我公司,所有大老板及美國那邊的engineer都可買Macbook Pro(亞洲底級員工無咁嘅人權),老板就話為咗取得Apple生意所以用Mac,engineer就話做evaluation,但一開機,個個同係行Window,唔使咁多人嚟試個bootcamp呀?
要打嬴Window先要打底office,所以Apple移植個iWorks落去iPad,希望瓜分攞部Netbook去做presentation的用戶個市場,但我諗大家就算買咗iPad都仍然係用powerpoint做個presentatio 然後用keynote來讀,所以我最後還是不樂觀

~~~~
KK
頂部